Haren is het Blaricum van het noorden: een luxe woonwijk met het Paterswoldemeer en bos als ‘achtertuin’. Dankzij onze goede relatie met de gemeente Haren boden ze ons een kavel aan dat, door de herinrichting van het Paterswoldemeer, aan het water kwam te liggen. We zeiden volmondig ‘ja’ en startten een interessant ontwikkeltraject. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en we konden waarde toevoegen voor bewoners, omwonenden en voorbijgangers.
Erkenning voor wat we doen
Waar nu de Zes op Zuid staan, werd vroeger geparkeerd. Het parkeren is verplaatst en we hebben een extra insteekhaven toegevoegd. Daardoor zijn alle zes villa’s optimaal verbonden met het water. Voor het ontwerp betrokken we Attika Architecten. “Een goede zet,” zegt ontwikkelingsmanager Ronald Huijssoon. “Ik reed laatst langs het project met een aantal zakenrelaties. Voordat ik de betrokkenheid van Slokker Vastgoed kon noemen, zei iemand: ‘kijk, hier is zo’n mooi project gerealiseerd.’ Dan weet je dat je het goed hebt gedaan. Dat maakt mijn werk bijzonder waardevol.”
Discussie leverde extra woonkwaliteit op
In het beeldkwaliteitsplan stond dat we hier tweelaagse woningen met een bescheiden dakopbouw of derde laag mochten realiseren. De gemeente vond de dakopbouw echter te prominent. We losten dit op door het hoofddak iets te liften, waardoor de derde laag optisch minder opvalt. Het resultaat is dat bewoners een indrukwekkende slaapkamer hebben met een nokhoogte van wel viereneenhalve meter.
Elke dag bijzonder
Slokker Vastgoed kiest bewust voor kwaliteit boven kwantiteit. De architect stelde een ontwerp voor met een combinatie van een zinken dak, baksteen en houten accenten. Wij waren gelijk enthousiast. De baksteen, afkomstig van het Deense Petersen Tegl, heeft een speciale bakmethode die voor een levendige kleur zorgt. De gemeente suggereerde gepatineerd zink op het dak voor een nog mooier effect. Hoewel dat eerst niet paste binnen het budget zijn de woningen uiteindelijk toch van zo’n dak voorzien. Door een succesvolle verkoop konden we het ons permitteren om toch voor dit luxere materiaal te kiezen, omdat we elke dag bijzonder willen zijn.
Voor elkaar
We hadden slechts één buurman, maar dat betekende niet dat we zomaar ons gang konden gaan. Deze bewoner maakte zich zorgen over de effecten van de trillingen op zijn huis. We stelden hem gerust door trillingsarme bouwmethoden te gebruiken en graafmachines met rupsbanden te verbieden. Van het Waterschap mochten we drie meter extra water kopen voor aanlegplaatsen, en we onderhandelden dat onze buurman voor een gunstige prijs een extra stukje grond kon kopen, zodat ook zijn kavel aan het water kwam te liggen. Dit soort win-winsituaties geven ons bij Slokker Vastgoed energie.
Trots op resultaat
De gemeente Haren is inmiddels opgegaan in de gemeente Groningen, maar de inzet die we hebben geleverd om dit project extra bijzonder te maken, blijft niet onopgemerkt. Na de fusie vroeg de gemeente Groningen ons op basis van dit succes om vergelijkbare woningen aan het Woldmeer in Meerstad Groningen te ontwikkelen en realiseren. Dat maakt ons met recht trots. Door intrinsiek goed te doen, komt het goede vanzelf naar je toe.