HOFJES VAN DRONEN

een nieuwe leefgemeenschap voor Bodegraven

“Heel fijn om een bijdrage te leveren aan een betaalbaar, divers en duurzaam stukje Bodegraven” geeft directeur Arjan de Vries van Slokker Vastgoed reageert verheugd aan, nadat hij samen met wethouder Dirk-Jan Knol en regiodirecteur Stefan Boere van Janssen de Jong Projectontwikkeling de anterieure overeenkomst heeft getekend om de plannen voor de Hofjes van Dronen verder uit te gaan werken.

Nadat een van de drie beoogde ontwikkelaars zich begin dit jaar terugtrok uit het plan om woningen te gaan bouwen in de Dronenhoek, hebben we samen met de gemeente en Jansen de Jong gekeken hoe we het project toch verder kunnen ontwikkelen. Uitkomst is dat het project Hofjes van Dronen opgeknipt is in drie stukken. Janssen de Jong Projectontwikkeling en Slokker Vastgoed ontwikkelen allebei hun eigen deelgebied, met een totaal van 212 woningen. Er wordt nog onderzocht hoe het derde deel, op de locatie van de vroegere koekjesfabriek, op termijn ook ontwikkeld kan worden.

Overeenkomst

In de nu afgesproken anterieure overeenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over de planning, taak- en kostenverdeling. “Ik ben blij dat we samen met ontwikkelaars Slokker Vastgoed en Janssen de Jong Projectontwikkeling een positieve stap vooruit hebben gezet,” stelt wethouder Dirk-Jan Knol. “Met die 212 woningen gaan we nu alvast aan de slag. Hoe er ook woningen op de locatie van de koekjesfabriek gebouwd kunnen worden, zoeken we nog uit.”

Nieuwe woonwijk

De locatie voor het plan in de Dronenhoek is nu nog een industriegebied. De voormalige fabriekspanden van de Eminentfabriek, de fabriekshal van Slokker en uiteindelijk ook van de koekjesfabriek Van Welzen worden gesloopt en vervangen door woningbouw. Hiermee verdwijnt de industrie uit de buurt en ontstaat er dicht bij het station een nieuwe woonwijk met verschillende soorten woningen. Een flink deel van de woningen wordt gebouwd voor één- en tweepersoonshuishoudens, zoals jongeren, starters en senioren. Het gaat dan vooral om sociale huurwoningen, koopappartementen en eengezinswoningen.

Centrale ligging

“Juist omdat de nieuwe wijk vlak bij het station en alle voorzieningen ligt, leggen we minder parkeerplaatsen aan,” vertelt wethouder Knol verder. “Als je hier woont, heb je niet zo snel een eigen auto nodig. Er komen wel deelauto’s. Het wordt een duurzame nieuwe wijk, met aandacht voor klimaatverandering. Voldoende groen dus. Ook de huidige bewoners van de Oud-Bodegraafseweg gaan er zo op vooruit: de industrie verdwijnt en de buurt ziet er straks een stuk vriendelijker en mooi opgeknapt uit!”

Momenteel kijken we naar de verdere uitwerking van de plannen. We verwachten eind van dit jaar te starten met de bestemmingsplanprocedure.

Meer weten? Kijk op hofjesvandronen.nl.