Zeist, Licht & Lucht

Wonen in een prijswinnende wijk

Licht & Lucht

Sinds 2012 is er veel veranderd in de wijk Kerckebosch in Zeist. Tien van de elf grote flats, voornamelijk sociale huur, maakten plaats voor 1000 woningen; koop en huur, gezinswoningen en appartementen. Kerckebosch is een succes dat ook buiten de gemeente niet onopgemerkt blijft. De wijk kreeg de prijs ‘Beste openbare ruimte’ (2016),’ Meest natuurinclusieve wijk’ (2018) en in 2022 kwam daar de ‘Gulden Feniks’ bij, de prijs voor het meest excellente voorbeeld van een gebiedstransformatie. We zijn trots op ons aandeel in deze unieke wijk.

Projectinformatie

Aantallen

48 appartementen

Expertise

Aan de rand

Architect

Klunder Architecten

Realisatie

Slokker Bouwgroep vestiging Amsterdam

Overige betrokken partijen

Bouwinvest Residential Fund

De opgave van Slokker Vastgoed

We hebben in co-creatie met de WOM (Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch, een samenwerkingsverband van gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist) drie appartementengebouwen aan de laatste boskamer ontwikkeld. Twee gebouwen, Licht & Lucht, tellen 44 middeldure en 4 vrije sector huurappartementen. Het derde gebouw, Beaufort, ontwikkelden wij samen met NCB. Het is het sluitstuk van deze ontwikkeling én vormt de entree van de Kerckebosch. In totaal realiseerden we hier 19 ‘gestapelde penthouses’ naar een ontwerp van Orange Architects.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Middenhuur

Voor Slokker Vastgoed is het vanzelfsprekend op zoek te gaan naar dat ene aspect dat een project bijzonder maakt. Dat deden we ook bij ons project Licht & Lucht. De lat lag hoog bij een prijswinnende wijk als deze, maar deze uitdaging zijn we graag aangegaan. Licht & Lucht is ontwikkeld voor de middenhuur. Dit segment was tot dan toe niet aanwezig in de wijk. Hoe kunnen we betaalbare woningen maken die in kwaliteit naadloos aansluiten op deze wijk? Door in basis uit te gaan van een efficiënt en compact gebouw in combinatie met een slimme, halfverdiepte parkeeroplossing bleef financieel voldoende beschikbaar om te investeren in de architectuur en duurzaamheid van de woningen. Hoe mooi is dat?

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Bijzonder en natuurlijk

Naast de uitdaging om betaalbare kwaliteit te maken lag er bij Licht & Lucht een opgave om respectvol om te gaan met de natuurlijke omgeving. Het liefst zou je een vrij speelveld hebben, maar daar was geen sprake van. De WOM wilde de bestaande bosrijke omgeving zoveel mogelijk intact laten en dat uitgangspunt hebben wij omarmd. Slechts de bomen die binnen 1 meter van de footprint van de gebouwen stonden werden gekapt. Het gevolg is dat we de natuur sparen én de bewoners echt het gevoel geven dat ze midden in het bos en het prachtige Utrechtse landschap wonen. Want uiteraard speelde het bijzondere ontwerp van de gebouwen hierop in.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Vensters op de natuur

Klunder Architecten is verantwoordelijk voor het fraaie ontwerp van beide gebouwen. De gebouwen zijn ‘familieleden’ met een eigen karakter. Door het ontwerp en kleurgebruik gaan de gebouwen op natuurlijke wijze op in de bosrijke omgeving. De ramen van vloer tot plafond zijn vensters op de natuur. Ze zorgen voor een maximale verbinding met de omgeving. Gekozen is voor een duurzame afwerking van de gevel die de noodzaak tot onderhoud in de bosrijke omgeving verkleint. Daarnaast hebben wij op bepaalde plekken in de gevelspouwopeningen gemaakt die geschikt zijn voor vleermuizen. Zo vinden ook dieren een fijn thuis in Licht & Lucht. Door het parkeren verdiept en onder de gebouwen op te lossen blijft rondom de gebouwen alle aandacht uitgaan naar de natuur. Vanzelfsprekend is in de garage ruimte gemaakt voor eigen parkeerplaatsen en elektrische deelauto’s.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Duurzaam ontwerp

De appartementen hebben een energieprestatie die ongeveer 40% beter is dan de eis. Ook is er gedacht aan het hergebruik van materialen. Zo worden de parkeervoorzieningen afgeschermd met bestaande bomen uit de wijk en door het gebruik van halfverharding zorgen we voor een klimaatadaptieve inrichting. Op de plek waar nu Licht & Lucht staat, stond eerst een bergingsgebouw. Voordat deze is gesloopt zijn er tijdelijke vleermuiskasten opgehangen, zodat de aanwezige vleermuizen konden verhuizen. Na de realisatie hebben we de wijk een vleermuiskast cadeau gedaan. Het mooie is dat na de transformatie van de flatwijk het aantal vleermuizen is toegenomen. Het doet ons goed dat te horen.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Samen kregen we het voor elkaar

De appartementen zijn verkocht aan Bouwinvest Residential Fund. Van de appartementen zijn er 44 aangeboden als middenhuur plus 4 appartementen als vrijesectorhuur. Michiel de Bruine, Director Dutch Residential Investments, zegt het volgende over de samenwerking: “Wij hebben een wensenlijst waar de bovengemiddelde duurzame woningen aan moeten voldoen. Daar hebben we veel over gesproken met elkaar. Ik vertrouwde erop dat we eruit zouden komen. En dat lukte. Het ontwerp is prachtig en duurzaam geworden. Als je binnen bent, kijk je de natuur in. Het is heel erg verweven met de omgeving.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Integrale aanpak

Jacob Grambow is als landschapsarchitect bij de ontwikkeling van Kerckebosch betrokken. Voor de hele wijk maakte hij een inrichtingsprincipe dat erop gericht was om wijk en bos weer te verbinden. Vanuit zijn coördinerende rol om landschap en gebouwen als sterk geheel vorm te geven had hij veel contact met Klunder Architecten en Slokker Vastgoed. Een samenwerking die van beide kanten als prettig is ervaren. “Slokker Vastgoed heeft het goed voor elkaar. We konden fijn samenwerken, omdat we beiden intrinsiek gemotiveerd zijn om mooie natuurinclusieve omgevingen te maken.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.