Zorg en cultuur gecombineerd
Met behoud van monumentale bomen realiseerden we in een bosrijke omgeving van Laren het Rosa Spier Huis. Geen alledaags gebouw met zorgwoningen, maar een culturele ontmoetingsplek waar gewoond en gewerkt, geleefd en beleefd wordt. Met een foyer en een prachtige tuin, een receptie, bewegingsruimte, café/restaurant, ateliers en muziekstudio’s, een concert- en theaterzaal, een expositieruimte en een bibliotheek stelt Rosa Spier zich open. Bewoners met behoefte aan zorg, service en ondersteuning ontmoeten bezoekers. Deze spontane interactie draagt voor iedereen bij aan geluksgevoel. Wij zijn er trots op dat we aan deze bijzondere ontwikkeling hebben mogen bijdragen.
Projectinformatie
Aantallen
137 appartementen
5765 m2 cultuur, horeca, maatschappelijk en zorg
Expertise
Wonen met zorg
Architect
Realisatie
Overige betrokken partijen
Behouden wat waardevol is
Het Rosa Spier Huis bestaat uit een cultuur- en zorggebouw met 45 units voor de zwaarste zorg en ruim 5.500 m2 voor een maatschappelijk programma. Het hoofdgebouw is met houten droogloopgangen verbonden met vier nevengebouwen waar in totaal 92 zorgappartementen zijn gerealiseerd. Vooraf is zorgvuldig gekeken naar de positie van de bebouwing om zoveel mogelijk groen te behouden. Het lukte om 350 (deels) monumentale bomen op het terrein te handhaven. Ook is de grote natuurlijke vijver behouden als centrale plaats in de ontwikkeling. Het aanwezige groen en de vijver zijn een ideale bron voor de flora en fauna in het gebied.
We blijven betrokken
Na de realisatie blijft Slokker als belegger betrokken bij de 92 zorgappartementen. Deze worden langjarig verhuurd aan het Rosa Spier Huis. Bertran Slokker licht toe: “Als familiebedrijf kijken we naar de toekomst en daarbinnen passen dit soort zorgconcepten. Wij zijn nu 15 jaar actief met zorgconcepten. Eenvoudigweg omdat het een groeimarkt is. We ontwikkelen, bouwen én beleggen of een combinatie daarvan, omdat die rollen elkaar versterken. Voor het Rosa Spier Huis was het een combinatie van alle drie.”
Creatieve bewoners betrokken bij ontwerp
Bij de vormgeving is op meerdere vlakken gezocht naar eenheid. Het bouwteam is gezamenlijk op zoek gegaan naar een passende steen voor de gevel. Gekozen werd voor een steen die lijkt op de gemêleerde boomstamkleur van berken. De kozijnindeling is geïnspireerd op de gregoriaanse notenbalk. De aluminium kozijnen zijn geanodiseerd in een bijpassende champagnekleur. In het Rosa Spier Huis wonen mensen die aantoonbaar een professionele loopbaan in de kunst of wetenschap hebben opgebouwd. Hoe mooi is het dat we deze creatieve denkers bij de vormgeving konden betrekken. Binnenhuisarchitecte Shirley Leysner ontwikkelde samen met bewoners het interieurconcept.
Energiezuinig, klimaatadaptief en circulair
Het Rosa Spier Huis is duurzaam met robuuste installaties die toekomstige uitbreiding van zonnepanelen mogelijk maken. Regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd en materialen worden hergebruikt, zoals puin voor nieuwe fundamenten en oude bestratingsmaterialen op het terrein. Producten en materialen zijn demonteerbaar voor gegarandeerd hergebruik, en alles is gedocumenteerd in een materialenpaspoort. Het gebouw is flexibel opgebouwd waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende behoeften en eisen.
Elke dag. Voor elkaar.
We hebben gezorgd dat er één platform is waarbinnen alle zorgcommunicatie kan plaatsvinden. De zelfstandig wonende geven op de tablet aan welke zorg nodig is. Ook loopt de communicatie tussen de zorgverleners via hetzelfde systeem. Daarbij is het systeem geïntegreerd met de andere voorzieningen zoals telefoonlijnen en het bedienen van de voordeur. Het Rosa Spier Huis is klaar voor de toekomst. Mensen die hier wonen kunnen in alle levensfasen zelfstandig leven met een directe toegang tot de zorg die ze nodig hebben!