De entree van Haarlem heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan. Wie er nu langsrijdt of fietst ziet een aantal indrukwekkende appartementengebouwen die de Schipholweg begeleiden. Achter deze gebouwen gaan twee woonwerelden schuil. De Entree is namelijk opgedeeld in twee deelgebieden: Entree-West en Entree-Oost dat nu bekendstaat als Vijverpark. Als gedelegeerd ontwikkelaar namens de ontwikkelcombinatie ontwikkelde Slokker Vastgoed 36 twee-onder-een-kapwoningen, 87 rijwoningen en 129 appartementen in Vijverpark.
Projectinformatie
Aantallen
380 woningen en appartementen (De Entree West)
Woonzorgcentrum Sint Jacob
Haarlem College
252 woningen en appartementen(Vijverpark)
Expertise
Aan de rand
Een voorbeeldproject
Slokker Vastgoed, BPD, AM en Ymere verwierven de grondpositie via een tender en trokken daarna op als Ontwikkelcombinatie 023 om invulling te geven aan de ambities: De Entree moest zo’n 800 uiteenlopende huishoudens een nieuw thuis gaan bieden. Inmiddels is de ontwikkeling bijna voltooid en kunnen we met recht zeggen dat we bijzonder trots zijn op het resultaat. “Dit is een ultiem voorbeeld van hoe een zorgvuldige detaillering in stedenbouw, landschap en architectuur leidt tot veel woonkwaliteit”, vertelt Jan Buisman, ontwikkelingsmanager bij Slokker Vastgoed Huizen.
In de prijzen
De samenwerking binnen de ontwikkelcombinatie was prettig. Er waren duidelijke kaders over verantwoordelijkheden. Daarbij hadden BPD en Slokker eigen ontwikkelvelden waardoor we veel zelf in de hand konden houden. De afstemming over aansluitingen en eenheid verliep soepel, mede dankzij supervisor Jos van Eldonk van Common Affairs. De inzet van Ontwikkelcombinatie 023 én betrokken architecten blijft niet onopgemerkt. Vijverpark is namelijk bekroond met de publieksprijs van de Lieven de Key Penning, de Haarlemse stadsprijs voor architectuur en stedenbouw. En dat maakt ons trots! Bijna 900 stemmen zijn uitgebracht, en van de 10 genomineerde projecten kreeg Vijverpark met ruim 30 procent de meeste stemmen.
Een wijk met twee gezichten
Vijverpark zou stedelijker worden, maar door de bankencrisis moest het roer om. Gelukkig heeft Slokker Vastgoed een stevige basis, zowel financieel als qua motivatie. We blijven staan en gaan door, zoals we dat al doen sinds 1935. Na een herontwikkeling heeft Vijverpark twee gezichten: een stedelijke, stoere gevelwand met appartementen en het karakter van een groene tuinstad. Langs een grote vijver staan prachtige twee-onder-een-kapwoningen, met daarachter hofjes met rijwoningen. De architectuur verschilt per hofje waardoor elk hofje een eigen identiteit heeft. Sommige hofjes hebben een pleintjesachtige uitstraling, terwijl andere groen zijn ingericht. Deze variatie speelt in op uiteenlopende woonwensen en maakt de wijk aantrekkelijk voor een breed publiek.
Slim ontwerp
De Entree ligt tussen de Schipholweg en Boerhaavelaan in Haarlem en dat bracht direct een uitdaging met zich mee. Hoe creëer je een fijne woonbuurt waar het weggeluid geen invloed heeft? De oplossing zat in de appartementengebouwen aan de rand van het plan. Deze gebouwen met geluidsdichte gevels bieden niet alleen een fijn thuis, maar fungeren ook als geluidswal voor de achterliggende woningen. Om de woonkwaliteit te optimaliseren zijn de buitenruimten aan de rustige zuidkant ontworpen. De noordelijke straatkant voelt ook aangenaam door de grote ramen en speelse erkers op de begane grond en eerste verdieping. De galerij, achter een gesloten gevel, begint pas vanaf de tweede verdieping.
Goed voor elkaar
Door de mix van koop- en huurwoningen in diverse prijsklassen, waaronder sociale huur, hebben we iedereen de kans geboden op een fijn thuis in Vijverpark. Het autoluwe karakter, met auto’s uit het zicht en de vele groene plekken om veilig te spelen, maken deze wijk extra aantrekkelijk. Het hart van het plan wordt gevormd door een grote vijver die voor veel bewoners een echte trekpleister is. Jan Buisman vertelt: “Je ziet dat de vijver volop wordt gebruikt door de bewoners. In strenge winters wordt er geschaatst en in de zomers spelen kinderen op en rond het water. Als ik dat zie, gaat mijn hart sneller kloppen. Dit is waarvoor we het doen! We hebben de stad weer een stukje mooier gemaakt.”