Muiden, De Wandeling

Circulair wonen in hout

Sociale cohesie en bijzondere architectuur

Slokker Vastgoed werd geselecteerd om naast het sportterrein Bredius in Muiden een nieuwe buurt met een gezond woonklimaat te ontwikkelen. Ons plan, De Wandeling, viel in de smaak vanwege ‘de uitstekende uitwerking van het thema sociale cohesie en de prachtige, circulaire architectuur’, aldus de verantwoordelijke wethouder. We toonden lef en creativiteit door een haalbaar plan te maken met een hoogwaardige openbare ruimte en hoge bouwkwaliteit. Geen gemakkelijke opgave, maar wel één die ons veel voldoening geeft. Met deze bijzondere ontwikkeling kunnen we starters en senioren een duurzaam thuis bieden én doorstroom in de gemeente bevorderen.

Projectinformatie

Aantallen

25 woningen
65 appartementen

Expertise

Aan de rand

Architect

Architectuur MAKEN

Realisatie

Ekowood Houses

Projectwebsite

dewandelingmuiden.nl

Overige betrokken partijen

Woningcorporatie G&O

Koop en huur, voor elk wat wils

De Wandeling bestaat uit 90 houten woningen. Naast 25 koopwoningen komen er 15 middeldure en 50 sociale huurwoningen, die door de woningcorporaties Dudok Wonen en G&O worden gekocht en verhuurd. De woningen zijn verdeeld over vijf losse gebouwen langs de Muidertrekvaart. De gebouwen liggen in een zorgvuldig ontworpen groen landschap. Via een aantal mooie wandelroutes is de buurt verbonden met de omgeving. Hier woon je ontspannen in het groen, maar wel met alle voorzieningen dichtbij en een snelle ontsluiting naar de A1.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Landschappelijke inpassing

Het project heet De Wandeling. Dus het is niet alleen voor de bewoners een fijne plek om te wonen. Het wordt echt een rondje voor iedereen in de omgeving. De Wandeling geeft betekenis aan de plek door toe te voegen wat de omgeving nodig heeft. De connectie met buiten is heel bijzonder. Het collectieve binnengebied speelt hier een belangrijke rol in.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Wat een team!

Slokker Vastgoed was de risicodragende ontwikkelaar, manager van het bouwteam én voorzitter van de projectgroep met de gemeente. Tijdens de tenderfase is er al samenwerking gezocht met de woningcorporaties Dudok Wonen en G&O. Zij zijn belangrijke stakeholders als toekomstige eigenaren van het grootste deel van de woningen. Er was volledige transparantie, ook met de gemeente. Als iedereen dat gevoel van openheid heeft, dan heb je een heel leuk proces. Je bent allemaal bezig om hetzelfde doel te halen. De Wijde Blik en de Omgevingspsycholoog begeleidden het participatietraject en haalden wensen op bij de omgeving en toekomstige bewoners. Deze input was een van de uitgangspunten voor het ontwerpteam.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

De droom van houtbouw samen gerealiseerd

De sterke symbiose tussen de gebouwen, de openbare ruimte en de mensen die er komen wonen, is te danken aan de goede samenwerking tussen Arcadis, Architectuur MAKEN en Alba Concepts. Stuk voor stuk zijn het partijen die vooroplopen op het gebied van duurzaam en circulair ontwikkelen. Ekowood Houses gaat de woningen realiseren. Ferry van Architectuur MAKEN zegt: We zetten ons altijd in voor vernieuwende bouw, maar om dit juist te mogen doen voor de sociale woningbouw in samenwerking met zo’n nieuw houtbouwconcept. Dat vonden we echt heel tof. Die droom hebben we met z’n allen gerealiseerd.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.