Zeewolde, Boeghaven

Wonen met eigen ligplaats

Zicht op het Wolderwijd

De gemeente wilde het water rondom Zeewolde ín de stad brengen. Geen gemakkelijke opgave. De dijk langs het Wolderwijd moest worden omgelegd, zodat er voldoende ruimte ontstond voor de nieuw aan te leggen wijk. Inmiddels is Havenkwartier een feit en daar hebben wij een bijzondere bijdrage aan mogen leveren. Slokker Vastgoed ontwikkelde i.s.m. OCB Bouw (als VOF OC Havenkwartier) rond een havenkom 28 grondgebonden woningen met eigen aanlegplaats en 17 appartementen. Waterrijk wonen op zijn best! Boeghaven is geen standaard nieuwbouwwijk, maar is geïnspireerd op oude Zuiderzeestadjes zoals Blokzijl.

Projectinformatie

Aantallen

28 woningen
17 appartementen

Expertise

Aan de rand

Architect

Mulleners + Mulleners Architecten

Realisatie

Van Norel Bouwgroep

Projectwebsite

boeghaven.nl

De sfeer van een Zuiderzeestadje

Voor de gemeente Zeewolde was het belangrijk een link te leggen naar die Zuiderzeehistorie. Mulleners + Mulleners Architecten heeft hier op bijzondere wijze invulling aan gegeven. Ton Mulleners: “Het was voor ons een geweldige uitdaging om op deze prachtige locatie een op zichzelf staand Zuiderzeeplaatsje te creëren. We zijn dan ook heel enthousiast aan de slag gegaan. Samen met Slokker Vastgoed, stedenbouwer Jan van Tellingen en de projectleider van de gemeente hebben we gekeken hoe we die karakteristieke Zuiderzeesfeer zo goed mogelijk konden nabootsen. Het doet me goed dat het ontwerp zo goed ontvangen is door iedereen.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Team Boeghaven heeft het goed voor elkaar

Helmut Hermans, wethouder gemeente Zeewolde: “Een en ander is goed opgepakt, door OCB Bouw/ Slokker Vastgoed en Ton Mulleners. We wilden gewoon een gezellige wijk maken, dat was het belangrijkste en dat is gelukt. De eerste 28 woningen staan er nu en die zijn imagobepalend. Iedereen die er nu langsrijdt, zegt ‘dat is een leuk stukje Zeewolde’. Juist zo’n eerste project blijft bij mensen hangen. In die zin ben ik dus heel positief.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Bijzonder door de architectuur

Het resultaat is een mix van verschillende architectuurstijlen en een gevarieerde toepassing van materialen. Sommige gevels zijn in hout uitgevoerd, een aantal in baksteen, en weer andere zijn wit gekeimd. De referenties van oude en nieuwe bebouwing zijn door elkaar heen gehusseld, zodat een gezellig havenplaatsje ontstaat. De ligging rond de havenkom geeft de nieuwe woonbuurt een uniek karakter. We hebben de woningen en appartementen met de voorzijde naar buiten gericht, waar ze uitkijken over het land of het Wolderwijd. De achterzijden liggen aan de centraal gelegen haven, met zicht op het water. Zo wordt het omsloten haventje een op zichzelf staande entiteit met een unieke uitstraling.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Bijzonder natuurlijk wonen

De ligging rond de havenkom geeft de nieuwe woonbuurt een uniek karakter. Watersporters zitten hier goed! De grondgebonden woningen hebben een eigen aanlegplaats en via een automatisch bedienbare brug vaar je zo de prachtige randmeren op. De luxe appartementen liggen op de hoek van de keersluis en het Wolderwijd. Vanaf de terrassen heeft men een prachtig uitzicht over het water.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Kwaliteit altijd voor kwantiteit

VOF OC Havenkwartier was voor Boeghaven de risicodragende ontwikkelaar. Ook dit project bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Natuurlijk vinden we dan een oplossing door nieuwsgierig te kijken naar mogelijke oplossingen en creativiteit binnen het team ruimte te geven. We maken het gewoon waar. En ook als het lastig is, gaat kwaliteit altijd voor kwantiteit. We willen tenslotte trots zijn op wat we achterlaten.

Visie: Elke dag. Bijzonder.