Nijmegen, Cum Laude

Eerste klas wonen

Eén van de populairste wijken

In hartje Nijmegen hebben we Cum Laude ontwikkeld. Een project met karakter dat zijn naam eer aandoet door een monumentaal pand een tweede leven te geven én nieuwe woningen te ontwikkelen. Cum Laude is gebouwd op een terrein waar vroeger een scholencomplex stond, met een Rooms-Katholieke kweekschool voor onderwijzeressen, een R.K.-meisjesschool én een klooster. Cum Laude brengt historie en modern wooncomfort samen, met succes! Deze wijk wordt inmiddels gezien als één van de meest geliefde woonlocaties in Nijmegen.

Projectinformatie

Aantallen

52 woningen
5 appartementen

Expertise

Herbestemming

Architect

Mulleners + Mulleners (woningen) en Rappange & Partners (transformatie klooster)

Overige betrokken partijen

Landschapsarchitect TODO

Van waarde voor de stad

De scholen en het klooster sloten hun deuren en Slokker Vastgoed heeft de locatie gekocht om hier exclusieve woningbouw te realiseren in he hogere segment; tweeverdieners met. De gemeente wilde meewerken aan deze herontwikkeling, omdat anders deze gezinnen (van waarde voor de stad) naar andere plekken zouden verhuizen. Slokker Vastgoed was risicodragend projectontwikkelaar en heeft het project van A tot Z ontwikkeld, met alle facetten die komen kijken bij een binnenstedelijke herontwikkeling.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Een wijk met karakter

In 2008 zijn de scholen gesloopt, waardoor ruimte ontstond voor de realisatie van 36 nieuwe herenhuizen in de jaren 20-bouwstijl. Het klooster is behouden en getransformeerd tot 16 geschakelde villa’s van 150 tot 280 m2 en 5 unieke appartementen van 100 tot 175 m2. Het ontwerp van de woningen is gebaseerd op de traditionele patriciërswoning, zodat het goed aansluit bij de bestaande kenmerkende architectuur in de omringende wijk. Cum Laude heeft dezelfde rijke architectuur, maar dan in een nieuw, duurzaam jasje. In de oude Indische buurt zijn panden uit het begin van de 20e en zelfs het eind van de 19e eeuw te vinden. Dit project is echt een verscholen parel in de buurt. Ook in Cum Laude is geen woning hetzelfde. Dit levert een gevarieerd straatbeeld op, maar toch met een duidelijke samenhang.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Woningen met klassieke jaren 20-kenmerken

In opdracht van Slokker Vastgoed heeft Mulleners + Mulleners een prachtig ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw, terwijl Rappange & Partners Architecten verantwoordelijk was voor de transformatie van het monumentale klooster. Ook het interieur verwijst naar de klassieke, kenmerkende elementen van een jaren 20-huis. De kamers hebben forse hoogten, er zijn woonkamers en-suite en souterrains. De souterrains hebben volop daglicht, waardoor de ruimte ook goed als verblijfsruimte te gebruiken is. Veel bewoners hebben hier een grote woonkeuken gemaakt. Maar we hebben ook gezien dat de ruimte wordt gebruikt als fantastische speelplek voor de kinderen of kantoor aan huis.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Voor elke uitdaging een oplossing

Binnenstedelijk ontwikkelen vinden we fantastisch, omdat de uitdagingen net zo groot zijn als de voldoening van het mooie eindresultaat. Zo ontdekten we dat er bommen en granaten in de grond zaten, in totaal zo’n 23.000 objecten. De sanering kostte daardoor meer dan begroot. Verder is er een school in de buurt met een speelplein. In de koopovereenkomsten is opgenomen dat de nieuwe kopers geen bezwaar mochten maken tegen het geluid van het schoolplein. Tot slot ligt dit punt vrij laag in Nijmegen, waardoor waterval/afwatering een uitdaging was. De oplossing hiervoor werd gevonden in het ophogen van delen en het realiseren van infiltratiekratten in de tuinen.

Visie: Elke dag. Bijzonder.