Den Bosch, Hervensche Park

Wonen tussen groen en water

Natuur en wonen samenbrengen

Hervensche Park in ’s-Hertogenbosch is een goed voorbeeld van hoe we een stuk stad nieuw leven hebben ingeblazen. Op de plek die door de verhuizing van het verzorgingshuis De Herven zijn betekenis verloren had, ontwikkelden we 56 koopwoningen en 19 (sociale) huurappartementen. De appartementen zijn ontwikkeld op basis van het CoCo-concept. De natuurlijke samenhang tussen de diverse woningtypen, zowel in architectuur als in inpassing in de openbare ruimte, maakt dit project heel bijzonder. De omgeving van Hervensche Park is parkachtig met veel volwassen groen en fraaie waterpartijen. Een kwaliteit die we tot aan ieders voordeur zichtbaar hebben gemaakt en versterkt door het openbaar gebied klimaatadaptief en natuurinclusief te ontwikkelen.

Projectinformatie

Aantallen

56 woningen
19 appartementen

Expertise

In de stad

Bijzonder als geheel

Hervensche Park maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Carolus/De Herven. Het project ligt tussen Carolus en De Heinis tegen villawijk De Herven waar vroeger verzorgingshuis De Herven stond. Water en groen bepalen het karakter van de wijk. Wat de locatie extra aantrekkelijk maakt, is de nabijheid van de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Slokker Vastgoed ontwikkelde in vier fasen in totaal 75 woningen. Fase 1 betrof 13 energieneutrale (semi)geschakelde villa’s, in fase 2 en 3 verkochten we 39 royale hoek- en tussenwoningen en fase 4 bestond uit 4 stadsvilla’s en 19 (sociale) huurappartementen van ons CoCo-concept. Ondanks de verscheidenheid aan woningen en prijsklassen is de samenhang heel sterk en de uitstraling overal even hoogwaardig.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Met elkaar, voor elkaar

Hervensche Park is zo’n succes door de integrale benadering. Een intensieve samenwerking met de architect, stedenbouwer en landschapsarchitect hebben geleid tot een plan waar architectuur en openbare ruimte elkaar versterken. Met de gemeente heeft zorgvuldige afstemming plaatsgevonden over de integratie van haar wensen en eisen, zodat de openbare ruimte op eenvoudige wijze in het beheer van de overige openbare ruimte in de wijk ingepast kan worden. Slokker Vastgoed was verantwoordelijk voor zowel de ontwikkeling en realisatie van de woningen als de ontwikkeling en realisatie van het openbaar gebied.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Natuur brengt mensen samen

Wonen in Hervensche Park is letterlijk wonen in een park, waar je je buur gemakkelijk ontmoet. Door de combinatie van rietoevers, brede grasbermen en verspreid staande bomen sluiten de woningen en de omgeving als vanzelfsprekend aan op het naastgelegen natuurgebied De Heinis, waardoor de beleving van het groen verder versterkt wordt. Al het groen en water nodigt uit om naar buiten te gaan, wat bijdraagt aan sociale cohesie en gezondheid. Bewoonster Meng-Hua en haar partner Ssu-Yu: “De sociale cohesie in Hervensche Park is sterk. Mensen kijken naar elkaar om en zijn altijd bereid een ander te helpen. Dit geeft ons een warm en geborgen gevoel zo ver van Taiwan.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

De natuur heeft een dubbelfunctie in Hervensche Park

De aandacht die is geschonken aan de groene inrichting vertaalt zich ook door naar de ambitie om klimaatadaptief en natuurinclusief te ontwikkelen. Zo wordt regenwater via molgoten zichtbaar afgevoerd naar de wadi’s en daar vertraagd geïnfiltreerd. Het straatwerk bestaat deels uit halfverharding, zodat regenwater gemakkelijk de bodem in kan dringen én de buurt nog groener oogt. Zelfs de ledverlichting en de brug hebben een duurzame uitstraling. Architect Ton Mulleners: “Af en toe loop ik nog een rondje door het Hervensche Park. De enthousiaste reacties van de bewoners en hun drijfkracht om de wijk te onderhouden zoals dat in ons plan bedoeld was, zijn fantastisch om te zien.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Goed voor elkaar

Hervensche Park zit zo goed in elkaar dat het ook over 50 jaar nog steeds een fijn en divers buurtje is om in te wonen. Dat is te danken aan de zorg voor de openbare ruimte, hoogwaardige architectuur, duurzaamheid én door bij te dragen aan toekomstbestendig ontwikkelen met ons woonconcept CoCo. De compacte appartementen met gedeelde voorzieningen bevorderen sociaal contact en maken wonen in Hervensche Park voor een brede doelgroep aantrekkelijk.

Visie: Elke dag. Bijzonder.