Groningen, Kempkensberg

Een erkend stukje Groningen

Een bijzondere gebiedsontwikkeling

Ga er maar eens aanstaan, een woongebouw ontwikkelen in aardbevingsgevoelig gebied. En dan moeten er ook nog eens 440 palen geheid worden zonder al te veel trilling op een plek waar grote zwerfkeien en resten van de oude verdedigingswallen van de stad zijn gevonden. Met onze nuchtere no-nonsense instelling kregen we het voor elkaar en konden we een bijdrage leveren aan deze bijzondere gebiedsontwikkeling. We hebben met Kempkensberg de Groningen Architectuurprijs 2021 gewonnen. Daarbij staat het plan bekend om haar prijswinnende stadstuin waar het woongebouw van Slokker Vastgoed nu deel van uitmaakt. En daar zijn we trots op!

Projectinformatie

Aantallen

36 woningen
40 appartementen

Expertise

In de stad

Architect

De Zwarte Hond

Realisatie

Nijhuis Bouw

Groningen Architectuurprijs

De feedback die we van de jury kregen: “Kempkensberg is op een mooie landschappelijke manier ingebed in de omgeving. De balkons die door de halfverdiepte parkeergarage net boven het landschap uitsteken hebben een mooi uitzicht en ook privacy. De detaillering is bijzonder en er is duidelijk met veel aandacht naar de materialisatie gekeken.”

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Samenwerken aan een leefbare stad

De gemeente Groningen wil leefbaarheid in de stad verbeteren met gemengde woonwijken en wees Kempkensberg als locatie aan om deze ambitie waar te maken; de perfecte inbedding en een transparante Noord-Zuid-zichtlijn. Het gebied met vier kantoortorens was allesbehalve levendig. Zo anders is het nu, met dank aan het markante DUO-kantoorgebouw, de stadstuin met paviljoen en het door Slokker Vastgoed ontwikkelde woongebouw. Wonen en werken komen samen in een heel ontspannen omgeving met het Sterrenbos in de ‘achtertuin’ en de levendige binnenstad op 6 minuten fietsafstand.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

Huur en koop, voor elk wat wils

Het duurzame woongebouw bestaat uit twee los gepositioneerde bouwvolumes. De Zwarte Hond heeft een prachtig ontwerp gemaakt. Door consistent materiaalgebruik hebben beide bouwdelen dezelfde hoogwaardige uitstraling. Het woningaanbod is gevarieerd; in het oostelijke gebouw zijn 40 huurappartementen gerealiseerd en in het westelijke gebouw bevinden zich 36 koopwoningen.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Bouwen in aardbevingsgevoelig gebied

Nijhuis Bouw realiseerde het gebouw. Met de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) kozen we voor een bouwmethode die voldoet aan de eisen van ‘Near Collapse’; bij een beving mag het gebouw beschadigd raken, maar niet instorten.

Visie: Elke dag. Bijzonder.

We waren er voor elkaar

Ondanks de complexiteit van dit project zijn wij erin geslaagd onze eigen ambities en die van de gemeente waar te maken. En dat is te danken aan de constructieve samenwerking met gemeente en andere partners. Dat de nieuwe mogelijkheid van wonen op de Kempkensberg mensen aanspreekt, is een understatement. De belangstelling voor de appartementen is vanaf dag 1 heel groot geweest. De bewoners ervaren een permanent vakantiegevoel, zo vertellen ze ons. Het voelt goed dat we van betekenis konden zijn.

Visie: Elke dag. Bijzonder.
Visie: Elke dag. Bijzonder.

Voor iedereen een fijn, groen thuis

De gemeente wil Kempkensberg autovrij en groen houden. Auto’s zie je hier dan ook niet geparkeerd staan vanwege de 108 overdekte parkeerplaatsen die wij realiseerden in de garage onder het woongebouw. Ook aan de fauna is gedacht. In nauw overleg met belangenbehartigers van flora en fauna is er een ‘vliegtunnel’ voor (lichtgevoelige) vleermuizen aangelegd.

Visie: Elke dag. Bijzonder.